Château de Pommard

le-chateau-de-pommard-vu-du-ciel

Region: Bourgogne

Distrikt: Pommard

Pommard

Pommard fick AOC-status 1936. Byn ligger centralt i Côte de Beaune, fyra kilometer sydväst om staden Beaune. Knappt två kilometer sydväst om kommunen eller appellationen Pommard ligger distriktet Volnay och drygt fyra kilometer sydsydväst om Pommard ligger vitvinsdistriktet Meursault.

Jordmånen varierar beroende på hur högt upp på slänten man är. I den lägre delen finns den jordmånstyp som ofta benämns alluvial. Den består av lösa sedimentära avlagringar, som förts vidare med ett vattendrag. Mitt på slänten är jordmånen kalkrik och väldränerad. Högst upp finner man märgel och kalksten. Odlingarna ligger på 250 till 330 meters höjd och vetter mot söder eller öster.

Ursprungsbeteckningen Pommard får endast användas för rött vin. Den totala odlingsarealen är på 321,63 hektar varav 115,82 hektar utgörs av 28 premier cru-lägen, varav de mest kända är Les Rugiens och Les Épenots. Appellationerna Pommard och Pommard Premier Cru kan följas av namnet på en climat.

Château de Pommard

Detta är en av Bourgognes pampigaste egendomar. Bland byggnaderna finns Château Vivant Micault som byggdes år 1726 och Château Marey-Monge från år 1802. Skälet till att det finns två slott är att familjen Marey-Monge under franska revolutionen oroade sig för att slottet skulle tas i beslag. Därför sålde de slottet och behöll vinodlingarna. När de efter franska revolutionen inte kunde köpa tillbaka slottet byggde de ett nytt.

Château de Pommard tar idag emot många besökare och man behöver inte ens vara vinintresserad för att vilja ta sig dit. Utöver egendomens majestätiska byggnader och viner finns ett spännande vinmuseum med en imponerande vinpress från 1700-talet, ett brukskök från samma period där man kan se hur en fest på ett slott kunde förberedas. Dessutom finns det något för den trädgårdsintresserade. Tvärsöver den smala bilvägen Rue Marey Monge leder en kort gångbro till den tillhörande och vackra parken.

Egendomen skulle inte ha varit det den är i dag om det inte vore för byggentreprenören och konstälskaren Maurice Giraud som i början av 2000-talet köpte och restaurerade egendomen. Sedan år 2015 ägs Château de Pommard familjen Carabello Baum med ursprung i Kalifornien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *