Domaine du Monteillet

Domaine_du_Monteillet

Region: norra Rhônedalen

Egendomen heter Domaine du Monteillet men vinerna går under namnet Stéphane Montez du Monteillet efter sonen i familjen som nu driver egendomen efter att pappa Antoine gick i pension år 2005.

Jag börjar med att träffa pappan. Antoine hjälper fortfarande till men bara när han själv känner för det. I praktiken innebär det inget arbete under viktiga fotbollsmatcher. Fotboll är nämligen en passion för Antoine och vi diskuterar EM under en lång stund för att sedan göra det vi ska, prata vin.

– Före mig odlade min pappa och morbror druvor. Kooperativet köpte druvorna men ville inte utvecklas så jag lämnade kooperativet, berättar Antoine. Det fick jag egentligen inte men gjorde det ändå.

År 1982 började han buteljera själv och tog konsulthjälp från den då unge Jean-Luc Colombo. Jag undrar vad som skiljer de viner han gjorde förr från de viner hans son gör.

– Mina rödviner var lagringsviner, säger Antoine. I dag vill folk konsumera vinerna snabbare och vi gör en kallmacerering på 5—6 dagar före jäsningen, jäser vid 28-30 grader Celsius och låter macerera ytterligare i 15 dagar.

Stéphane Montez har fem års vinstudier från Macon i bagaget och gjort vin på många håll i världen. I den så kallade nya världen har han bland annat arbetat på Browns Brothers Kindergarten Winery i Australien och hos Joseph Phelps i Napa Valley. Han har även arbetat i mindre kända vinländer såsom England och Schweiz. År 1998 börjar Stéphane arbeta på Domaine du Monteillet.

– Pappa var rödvinsmakare säger Antoine när jag frågar vad han tycker skiljer mellan hur de gjorde vin på pappas tid och i dag. Jag älskar att göra vitt vin. Viognier är världens bästa gröna druvsort. Det tar tid att förstå den. Den behöver fattig jord och det ska inte vara för varmt.

Mycket har förändrats på en generation. Pappan odlade inte bara vin utan födde även upp getter och producerade getost. Det var inget sonen ville ägna sig åt så det slutade man med år 2003. I stället har Stéphane sett till att odlingsarealen ökat markant. Hur mycket varierar beroende på men man frågar men det var på ett ungefär 5-10 hektar på pappans tid och är i dag någonstans mellan 25 och 35 hektar. På egendomen arbetar även Julie på säljsidan och Émilie som allt-i-allo.

När vi provar vinerna undrar jag över den lilla spritsighet som är i deras Condrieu Les Grandes Chaillées från 2015, om han avsiktligt låtit lite extra koldioxid vara kvar för fräscha upp den relativt varma årgången 2015.

Det resulterar i ett långt resonemang kring vad man mer kan göra när året är lite för varmt. Bland åtgärderna han gjorde för just det vinet nämner Stéphane 18 timmars macerering, mer ny ek för tanninerna men med låg rostningsgrad för att inte ge ekkaraktär samt jästkontakt.

– Den gamla jästen är ett skydd, utvecklar Stéphane. När jästenrörs om och kommer i kontakt med vinet äter den syre.

Det är precis den här typen av diskussioner jag älskar. När den man pratar med tar det ett steg längre och gör att man lär sig ännu mer. Stéphane Montez och hans viner är en mycket bra blandning av den gamla och nya världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *